En æra er forbi

Fredag, 12. januar 2024
Anita Lauridsen Banner
Foto: Ritzau Scanpix
Når dronning Margrethe abdicerer til fordel for kong Frederik 10. er det et historisk øjeblik. Se vores galleri over tiden med dronning Margrethe ved roret.
Dronning Margrethes sidste nytårstale i 2023 fik danskerne til at spærre øjnene op - og fælde tårer.
Dronning Margrethes sidste nytårstale i 2023 fik danskerne til at spærre øjnene op - og fælde tårer.

Det var en stor beslutning, der overraskede danskerne og verden med, da dronning Margrethe fortalte, at hun abdicerer. Det skete i hendes nytårstale, der jo så skulle vise sig at være den sidste.

I talen sagde dronningen blandt andet:

”Jeg har besluttet, at det er nu, der er det rigtige tidspunkt. Den 14. januar 2024 – 52 år efter jeg efterfulgte min elskede far – vil jeg træde tilbage som Danmarks dronning. Jeg overlader tronen til min søn, kronprins Frederik”.

Glæde frem for sorg

Det var en kæmpe overraskelse og ganske uventet fra en regent, der tidligere har udtalt i Jyllands-Posten (2010), at det ”at være dronning, det er man for livet.”

Men hvor er det fint! Dronning Margrethe har været regent i 52 år og er klar til et skifte. Det kan der være mange årsager til, og når man er 83, må de også respekteres.

Samtidig har hun givet sig selv lov til at opleve sin søn blive konge og lade ham få ”stafetten” på en glædens dag og ikke i sorgens stund, som hun selv oplevede i 1972, da hendes far, Frederik 9. døde.

Det er ikke sket, at en regent frivilligt afstod fra tronen, siden kong Erik 3. Lam abdicerede i 1146 pga. sygdom. Så majestætens beslutning er både rørende og historisk.

Dronning Margrethe som regent