Hjælp til min faster med KOL

Tirsdag, 20. februar 2024
Bettina Post
Illustration: AGD
Min faster er meget syg og kan næsten ikke noget selv. Hun bor til leje og til sommer skal lejlighederne renoveres. Kan hun få hjælp til at pakke sit indbo ned?
illustration af vindue

 

Min faster på 88 er meget syg med KOL, og hun har desuden terminal lungecancer.

Hun har hjælp til rengøring, bad og tøjvask fra kommunen og hjælp til indkøb af et familiemedlem – og hun får varm mad leveret dagligt, også fra kommunen.

Hun kan næsten ikke noget selv og har brug for hjælp til det meste. Hun bor til leje i et alment boligselskab, og til sommer skal lejlighederne renoveres og have nye vinduer.

Mit spørgsmål er nu, om hun er berettiget til en form for hjælp fra enten boligforeningen eller kommunen i forbindelse med, at meget af hendes indbo skal pakkes ned og dækkes af i forbindelse med renoveringen?

Hilsen Niecen

Kære Niece

Din faster kan være forholdsvis rolig. Når et alment boligselskab skal foretage renoveringer i sine boliger, bliver beboerne genhuset, og alle rimelige og dokumenterede flytteomkostninger bliver refunderet.

I din fasters tilfælde vil det være rimeligt, at hun også får flyttefirmaet til at pakke tingene ned for hende, fordi hun ikke selv kan pga. dårligt helbred. Håndværkerne har pligt til at gøre sig umage for, at byggestøvet ikke spredes inde i boligen, eksempelvis ved at sætte en plastvæg op, som forhindrer det. De skal også gøre rent efter sig, så eventuelle usunde støvpartikler ikke finder vej ned i beboernes luftveje, når de flytter hjem igen.

Da støv er noget djævelsk uregerligt noget, kan det dog godt ske, at din fasters bolig alligevel er blevet støvet efter arbejdet med vinduerne. Så hvis håndværkernes rengøring ikke er tilstrækkelig i din fasters tilfælde, kan hun søge kommunen om hjælp til at få gjort ordentligt rent efter renoveringen. Da det er velkendt i kommunen, at hun har flere alvorlige lungesygdomme, vil jeg tro, at hun får det bevilget.

Bedste hilsner Bettina

Socialt set

Har du brug for hjælp til at løse et problem indenfor socialområdet? Bettina Post har været socialrådgiver i 36 år og er klar til at svare på spørgsmål. Skriv på mail til [email protected]