Pas på ikke at køre træt

Lørdag, 6. april 2024
Af Puk Elgård
Foto: Colourbox
Læseren er bekymret for at lyde beklagende, men familiens udfordringer har sat sine spor. Indimellem savner læseren lidt forståelse.
Eftertænksom kvinde

Kære Puk

Du er et helt igennem et varmt menneske med så meget tilovers for andre, og du gør dit arbejde med hele dit hjerte.

Jeg har selv været igennem en svær proces, min mand blev ramt af to blodpropper, som beskadigede hans hjerte, så han ikke kan bevæge sig ret meget uden at miste luften, så jeg må varetage alt fysisk herhjemme. Min datter er ramt af kronisk sygdom, så hun som 38-årig må søge om førtidspension. Vi har et dejligt hus, som vi påskønner, men det er ikke altid nemt at leve op til andres forventninger.

Det er ikke for at beklage mig, men det sætter sine spor, og der er ikke mange, der har forståelse for, hvad det gør ved en. Jeg beklager, hvis jeg lyder beklagende, men du forstår sikkert, hvad jeg mener, og jeg havde brug for at få lidt luft.

Den eftertænksomme

Kære Den eftertænksomme

Mange tak for de varme ord. Jeg håber, jeg er et godt menneske, men jeg træder jo også forkert en gang imellem. Jeg synes ikke, du lyder beklagende, men som et menneske, der lægger alle kræfter i at få livet til at fungere, og som om du takler de udfordringer, tilværelsen byder dig.

Men det lyder også, som om du ikke selv synes, du har lov til at være presset og ked af det, når livet er svært. Det har du. Det er meget hårdt at være den, der ordner og holder modet og humøret højt.

Tak, fordi du deler, og fordi du føler, du kan få luft i brevkassen. Jeg vil ønske for dig, at du finder mod til at fortælle en af dine nærmeste, at du godt kunne bruge et kram eller en lille stund, hvor du kan tale lidt om, hvordan du har det.

Vi skal huske, at det ikke er svaghedstegn at række hånden op, når vi er trætte og har brug for omsorg. Ofte vil folk faktisk rigtig gerne træde til, men hvis vi virker stærke hele tiden, er det svært for dem at komme igennem med den omsorg, de gerne vil give.

Jeg ved ikke præcis, hvilke forventninger det er der presser dig? Er det, fordi hus og have skal stå snorlige og altid være perfekt? De forventninger ligger nok mest inde i dig selv, og dem skal du se at få skruet ned for. Du er et fint menneske med meget om ørene, syg mand, syg datter, og det gør ikke noget, der ikke bliver støvsuget hver dag, eller at der ligger lidt nullermænd bag sofaen.

Kør ikke dig selv helt i sænk. Bed om hjælp. Har I nogen i familien, der kan træde til, eller har I økonomi til at købe jer fra det, så gør det.

Jeg ønsker for dig, at du vil række ud og være ærlig. Jeg kan se på dit brev, at du er god til det. Nu skal det bare overføres til dit liv i virkeligheden.

Mange kærlige hilsner fra Puk