Kan vi svigte vores handicappede veninde?

Mandag, 19. februar 2024
Af Puk Elgård
Illustration: Birgitte Ahlmann
Et ægtepar i midten af 60'erne plejede at rejse på ferie med et vennepar hver sommer, men veninden fik desværre en blodprop og blev alvorligt handicappet. Dette har skabt tvivl hos ægteparret om, hvorvidt de fortsat skal rejse sammen, da ferierne nu kræver mere omsorg og tilpasning.
Kvinde i kørestol

Kære Puk

Vi er et ægtepar midt i 60’erne, som siden vores børn blev store, hver sommer har rejst på ferie med et vennepar. Det har været billige charterferier til f.eks. Kreta eller Mallorca, hvor vi har været aktive med at vandre, cykle og udforske området og selvfølgelig også slappet af ved pool og strand.

Rejserne stoppede under corona, og på det tidspunkt fik vores veninde desværre en blodprop, blev alvorligt handicappet og sidder nu i kørestol. Hun har hjemmehjælp og diverse hjælpemidler i hjemmet.

For to år år siden foreslog parret, at vi kunne rejse sammen, så vi tog afsted med fly, lejede en bil og måtte bo på et noget dyrere hotel, end vi plejer. Vores ven kan ikke tumle sin kone alene, hun har brug for hjælp til toiletbesøg, når hun skal hjælpes op og i seng og så videre. Det betød, at vi var meget bundet til det sted, vi boede, og skulle jo hele tiden tage hensyn til at kunne komme ind på f.eks. restauranter med kørestolen. Vi kunne ikke køre lange ture i bilen, fordi hun desværre nemt bliver køresyg.

Vi tog af sted igen sidste år, og her opfordrede vi vores ven til at leje nogle hjælpemidler, så han alene kunne hjælpe sin kone til en vis grad, og så kunne min mand og jeg tage ud for os selv et par af dagene.

Han bliver ved med at udtrykke sin taknemmelighed for, at vi vil rejse med dem, for som han påpeger, kunne de ikke tage afsted alene. Nu er han begyndt at tale om, at vi skal afsted igen til sommer, og jeg må indrømme, at jeg er lidt ked af situationen. Det er en helt anden form for ferie, end vi plejer, for nu sidder vi for det meste bare ved poolen eller på en café i nærheden af hotellet.

Min mand synes ikke, vi kan svigte vennerne. Desværre er det ikke en økonomisk mulighed for os at tage på ferierejse to gange, og rejsen med vennerne er noget dyrere nu, hvor vi skal vælge specielle hoteller og områder.

Hvad kan du råde os til?

Stenbukken

Kære Stenbukken

Det er en svær situation.

Når jeg kigger på de destinationer, du nævner, Kreta, Mallorca, så er det heldigvis begge områder, der rummer både aktion og handicapvenlige hoteller.

Måske er løsningen, at I vælger samme destination, men ikke det samme hotel. Jeg har søgt på handicapvenlige rejser, og der er mange både på Mallorca og i Grækenland. Der er grupperejser for mennesker med særlige behov, og jeres vennepar kunne måske booke rejsen gennem de fællesskaber, og I kunne booke et billigt hotel i nærheden og så aftale at tilbringe nogle dage sammen og nogle dage hver for sig. De dage, I er ude at fyre den af med fysisk aktivitet, kan jeres venner finde fællesskab i gruppen.

Kunne det være en løsning? Og ellers har I jo lov til at sige, at I trænger til en ferie alene. Som par skal man have benzin på bålet og energi til forholdet, og det må I gerne prioritere. Så kan I og jeres venner lave nogle hyggelige udflugter i Danmark, så I alligevel ses i ferien.

Jeg håber, et af mine forslag kan bruges.

Mange hilsner fra Puk