Jeg er flov over mine forældres rod

Onsdag, 1. februar 2017
Puk Elgård
Foto: Colourbox
Forældrenes printer, computere og andet, der har plads i køkkenet, irriterer den unge pige, der er flyttet hjem igen.
Pile of dirty dishes in the kitchen - Compulsive Hoarding Syndrom

Kære Puk

Jeg er 20 år og bor hjemme hos mine forældre. Efter min mening bor de meget rodet, men det mener de ikke selv.

De er ikke moderne og har mange små ting over det hele. Der står en printer og to bærbare computere i vores køkken, og vindueskarmen er stoppet til med medicin, bånd, briller og andet.

Mine forældre har altid været dårlige til at rydde op, men det er dog blevet lidt bedre. Nu irriterer det mig, at de f.eks. ikke vil lade mig stille deres printer væk fra køkkenet, når den ikke bruges.

De er overbevist om, det er helt almindeligt at have den der.

Jeg er flov over vores hjem og ønsker ikke at have gæster på besøg, og sådan har jeg altid haft det. Jeg har været flyttet hjemmefra, men bor nu hjemme igen, da jeg skal spare op.

Jeg har forsøgt at google ”gammeldags hjem”, ”rodet hjem” osv, for at overbevise dem om, at jeg har ret.

Folk, der kører forbi ude på hovedvejen, kan se ind. Det er så pinligt. Her ser forfærdeligt ud.

Bør jeg være ligeglad? Eller har du et råd til, hvordan jeg kan hjælpe dem og mig selv?

Den frustrerede datter

Kære frustrerede datter

Interessant brev, jeg har fået fra dig. Det plejer at være forældre, der klager over, at deres børn ikke vil rydde op. Denne gang er det omvendt.

Når du beskriver jeres hjem, lyder det som dagligdags rod og ikke som sygeligt rod. Der findes mennesker, der ikke kan skille sig af med ting og samler alt muligt i hjemmet. Det kan være en behandlingskrævende lidelse og stamme fra psykiske problemer, men det lyder slet ikke til at være det, der er tale om, sådan som du beskriver jeres hjem.

Jeg tror, du er frustreret over, at du måtte flytte hjem igen. Frustreret over, at du måtte tilbage og leve under samme tag som dine forældre, selv om du i virkeligheden er klar til at have dit eget.

Og fordi det piner dig, har du set dig gal på dine forældres ting i vindueskarmen og på bordet. Det er lettere at skælde ud over rodet end at sætte ord på din egen skuffelse.

Jeg synes, du skal lade dine forældre bo, som de vil. Det er deres valg. Du er voksen, og du skal gøre alt, hvad du kan, for at få dit eget hjem igen, som du kan indrette og præge helt efter din egen smag.

Du skal holde op med at skabe dårlig stemning i hjemmet og kommentere rodet. Det gavner ingen af jer, for så bliver det komplet ulideligt at bo under samme tag. Ryd op på dit eget værelse.

Se på dine forældre som de mennesker, der har brugt deres tid og kærlighed på at opdrage og elske dig, og stop med at se på dem som nogle gamle mennesker, der ikke kan rydde op.

Kærlig hilsen Puk