Skal de tunge øjenlåg opereres?

Fredag, 2. februar 2024
Lotte Bang
Illustration: Martin Silz
Mange af mine veninder har fået opereret de øvre øjenlåg med mere eller mindre heldige resultater. Hvor går jeg hen for at få en vurdering af mine egne øjenlåg?
Tunge øjenlåg

Jeg er en dame på 54 år. Jeg er ikke meget forfængelig, men jeg vil gerne se ordentlig ud.

En del af mine veninder har fået opereret de øvre øjenlåg med mere eller mindre heldige resultater efter min mening.

Mine øjenlåg hænger meget, faktisk helt ned over øjenvipperne. Det gør, at jeg har besvær med at se, medmindre jeg bruger pandemusklerne, og det giver mig hovedpine.

Jeg synes også, at jeg ser meget træt ud, så jeg er begyndt at tænke på, om jeg skal følge mine veninders eksempel og få løftet de øjenlåg – ikke kun af kosmetiske hensyn, også af praktiske.

Hvor går jeg hen for at få en vurdering?

Mvh. N.

Et godt sted at starte er hos din praktiserende læge. Denne kan vurdere, om du er en af de få, der rent faktisk kan få en øjenlågsoperation på statens regning, eller om du selv må til lommerne. Lægen kender formentlig også de steder, hvor operationerne foregår, og kan således enten henvise dig eller rådgive om, hvor du så skal henvende dig.

For at blive opereret på statens regning kræver det, at du har udtalt overskud af hud på øvre øjenlåg, indskrænket synsfelt samt en række andre gener. Det er ikke mange, som berettiges til operationen, men man har jo ret til at få foretaget en vurdering.

Kun øjenlæger og plastikkirurger må foretage denne slags operationer, så du skal under alle omstændigheder bestille tid hos sådan en – med eller uden henvisning fra lægen.

Selve operationen foregår i lokalbedøvelse, tager omkring et kvarter til 20 minutter, og giver meget sjældent komplikationer.

De fleste er rigtig glade for resultatet, men nogle indgreb er mindre vellykkede, ganske som du oplever, når du ser på dine veninder.

Kærlig hilsen Lotte